Behandelingen

Je kunt bij OrthodontieSchreurs terecht voor verschillende behandelingen. We geven je hieronder graag meer informatie om je wegwijs te maken.

Je eerste bezoek bij de orthodontist

Eerste consultatie of advies

Tijdens je eerste bezoek kijkt de orthodontist of een behandeling noodzakelijk is en wanneer de behandeling kan starten. Bij aanvang van de behandeling heeft de orthodontist meer informatie nodig over de tanden, het gezicht en de kaken. De afspraak voor het verzamelen van deze begingegevens wordt ingepland.

Verzamelen van de begingegevens en opstellen van het behandelingsplan

Tijdens deze afspraak worden heel wat gegevens verzameld:

  • We maken foto’s van het aangezicht en de tanden.
  • We nemen 2 RX foto’s; een overzichtsfoto en een foto van de zijkant van het gezicht.
  • We maken een intra orale scan van de tanden zodat we de beginsituatie van de tanden kunnen bestuderen.
  • In een volgende afspraak wordt duidelijk de diagnose uitgelegd en getoond. Het behandelingsplan wordt besproken. De kostenopgave wordt toegelicht. Indien je akkoord bent met de volledige behandeling, kan de actieve behandeling starten.

Actieve behandeling

Orthodontie bij jonge kinderen

In sommige gevallen wordt er reeds vroegtijdig, voor de leeftijd van 9 jaar gestart met orthodontie:

  • De bovenkaak is veel te smal en er is te weinig plaats voor de tanden om door te breken.
  • Zijdelings staan de boventanden aan de binnenkant van de ondertanden. Dit is een kruisbeet.
  • De ondertanden komen voor de boventanden bij het dichtbijten. Dit noemt men een klasse III.
  • De onderkaak staat scheef ten opzichte van de bovenkaak bij het dichtbijten. Je hebt een kruisbeet met een dwangbeet.
  • Er is enorm veel scheefstand en ruimtegebrek voor de tanden.
  • De tanden in de bovenkaak staan veel te veel naar voor, waardoor de mond moeilijk te sluiten is en het gevaar bestaat dat de voortanden beschadigd worden bij een val.
  • De tong zit voortdurend tussen de tanden bij het spreken en het slikken.
  • Als er vroegtijdig melktanden getrokken zijn.

Orthodontie bij tieners

Verwijst de tandarts niet vroegtijdig door of zijn er geen van bovenvermelde afwijkingen dan zien we de patiënt graag rond de leeftijd van 11 jaar! Dit kan met of zonder doorverwijzing. Het is niet noodzakelijk dat alle tanden gewisseld zijn. Vaak is er groei nodig voor correctie van de kaakstand! Rond 14 -15 jaar is de groeispurt bij de meeste kinderen beëindigd.

Orthodontie bij volwassen

Ook volwassenen helpen we graag! Stoort de scheefstand van je tanden je of vind je dat je kaak niet goed staat? Wil je graag een mooiere lach? Of wil je graag implantaten of kroon- en brugwerk laten plaatsen maar is er te weinig ruimte in de mond? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Actieve behandeling volwassenen

Nazorg of retentie fase

Indien jij tevreden bent en de orthodontist ook, mag de beugel er uit. Je bent helemaal klaar voor je stralende lach! Als de actieve orthodontie behandeling beëindigd is, wordt er aan de binnenkant van je tanden zowel in de boven- als de onderkaak een retentiedraad geplaatst. Deze worden permanent vastgekleefd aan de tanden. Vandaar dat we na de actieve behandeling nog nacontroles inplannen. Na 6 weken, na 4 maanden en de laatste keer na een half jaar. De verdere controles kunnen door de tandarts gedaan worden. Indien de retentiedraad loskomt, is het noodzakelijk dat deze door ons terug vastgeplakt wordt! Anders bestaat de kans dat de tanden terug gaan schuiven. Meestal is een extra nachtbeugel noodzakelijk, dit wordt aangegeven door de orthodontist.